“A les competicions es barregen la felicitat i les ganes de superar-se”

Com es poden compaginar els estudis de batxillerat i la pràctica d’esport d’alt nivell? Estudiants esportistes del Juan de Garay ens ofereixen la seua visió. Parlem amb la piragüista Carlota Villanueva, la futbolista Pilar Guillot i el jugador de tennis taula José Carlos Guillot.
Diego Barrero i Joana Aráuz

Els esportistes d’alt rendiment del Juan de Garay dediquen molt de temps i esforç a entrenar i competir els caps de setmana, sovint, fora de València;  i a més a més, ho compaginen amb els estudis de Batxillerat. Per altra banda, han de fer una inversió econòmica significativa, perquè les subvencions als esports minoritaris  no són gaire generoses; en el cas del futbol hi ha una clara diferència entre el suport que es dóna al futbol masculí i al femení. Malgrat tots els impediments, la  passió I motivació intrínseca superen tots els obstacles possibles, i demostren una estima veritable pel seu esport.

EN QUIN NIVELL DE COMPETICIÓ ESTEU PARTICIPANT?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Practique el piragüisme a nivell nacional és a dir, campionats d’Espanya. I també lligues de l’Est i a nivell autonòmic.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – A nivell semiprofessional, ara mateix sóc el nº 7 de l’Estat Espanyol i en un futur, si el Coronavirus ho permet, jugaré algun campionat internacional i el top 8 d´Espanya, que és un campionat on es presenten els vuit millors jugadors d´Espanya, dels quals els tres millors participaran al campionat d´Europa.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Estic al València D. El grup A és primera divisió, el B segona, el C és segona B i el D és una liga anomenada Valenta, on em trobe actualment.
José Carlos Guillot
José Carlos Guillot en plena competició

 QUANT DE TEMPS LI DEDIQUEU I COM HO COMPAGINEU AMB ELS ESTUDIS?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Entrene 3 hores diàries, fora de dilluns, per tant són 18 hores setmanals i les compagine amb les classes de l’institut. En les classes optatives aprofite per fer esquemes o deures i així després poder arribar a casa i només haverd’estudiar. Els caps de setmana estudie, si és que puc, perquè tinc molt poc de temps; De nit estudie tot el que es pot.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – Practique dues hores diaries, a més del gimnàs,  on faig entrenaments molt tècnics i explosius. Sincerament, he de restar-li temps als estudis i , tot i que sí  que aprove (ara mateix tinc una mitjana de 7 en Batxillerat).
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – El practique tres dies a la setmana durant una hora i mitja. Abans faig gimnàs durant una hora, i a més tinc un partit el cap de setmana. Ho compagine amb el temps de lleure, i l’aprofite al màxim.

QUAN I COM COMENÇÀREU A PRACTICAR AQUEST ESPORT?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Vaig començar de petita perquè la meua mare va influir  bastant perquè, per amistats seues,  em van introduir en la pràctica ocasional. Va ser quan vaig arribar a 6é de Primària i vaig dir a casa: “Mare, jo vull entrenar seriosament”. I haguérem de buscar un club.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – Jo vaig conéixer el tennis-taula gràcies a mon pare, perquè ell volia comprar una raqueta, i al meu germà major li’n va comprar una.  Al centre social del meu xalet hi havia un torneig remunerat, així que ens vàrem apuntar i varen reconéixer que jo era un xiquet que podia jugar molt bé.Arran d’açò em varen apuntar a un club i em vaig anar enganxant fins a hores d’ara.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Jo ballava i el meu germà jugava a futbol.  Anava a veure´l als partits fins que un dia vaig dir als meus pares que jo també volia jugar, i ells em varen inscriure. Vaig començar en equips de xics, fins que vaig arribar a una lliga on ja no em deixaven jugar amb xics, Aleshores vaig haver de passar-me al femení, perquè el València em va reclamar.

QUINA INVERSIÓ ECONÒMICA SUPOSA PRACTICAR ESPORT AL VOSTRE NIVELL?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Doncs ho hem de pagar tot nosaltres; és un esport minoritari i les subvencions són molt escasses. Les piragües poden tenir un cost  des de  3.000 €uros (les d’una persona) fins a 7.000 o 9.000 €uros (les de 4 persones), i a més, s’han de sumar les pales,  que són 400 euros… 100 euros… depenent de la qualitat. El Club ens paga un 25% de les despeses de les competicions.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – Al principi suposava una inversió econòmica important, perquè els desplaçaments i el material no me’ls pagaven, però actualment que ja tinc un nivell més bo em paguen el material i alguns desplaçaments.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Al voltant de 800 euros per any, més els desplaçaments a tots els partits.

HEU PATIT CAP LESIÓ?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Sí. Em vaig lesionar el turmell i vaig estar dos mesos en repós.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) Sí, l’any passat vaig patir-ne una molt forta, que em va fer quedar sense poder jugar cinc o sis mesos .
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – Per sort, no he patit cap lesió.
Pilar Guillot, jugadora del Valencia Fèmines, en acció

HEU SENTIT ALGUNA VEGADA CAP TIPUS DE DISCRIMINACIÓ?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – La veritat és que sí. Una vegada vam fer una competició d’embarcació per equips amb categoria mixta, perquè era una embarcació per equips i a cada embarcació anàvem 4 piragüistes. Jo anava davant de marca i els xics dels altres equips, en veure  a l’ eixida que una xiqueta anava davant de tots els xics, van fer comentaris de mofa, com rient-se de mi per estar davant i donant a entendre que no teníem possibilitats. A la fi, acabàrem guayant.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Si, especialment quan jugava amb xics. Molts dels  pares feien comentaris sobre mi, únicament pel fet de ser una xica. Per això ma mare va haver de tenir alguna que altra discussió amb diversos pares. I a nivell professional, és evident que els hòmens cobren moltíssim i les dones no arriben pràcticament  a la fi de mes. Al món del futbol hi molta diferència entre homes i dones. Per exemple, es va publicar un estudi que deia que del tot el que es parlava dins del món del futbol, únicament un 20% de la informació es referia a l’àmbit femení, mentre que al masculí s’hi dedicava un 80%.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – No.

US HEU PLANTEJAT ALGUNA VEGADA DE DEIXAR-HO?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Sí, moltes vegades! És molt dur entrenar tantes hores i de vegades no obtenir els resultats esperats. Són moments de baixons, que a la fi acabes superant amb els suport de tots els del teu voltant.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – No, de moment tinc per objectiu pujar fins a la divisió A.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – La veritat és que no.

COM S’ORGANITZA L’ENTRENAMENT?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – En una temporada hi pot haver diferents campionats amb  distàncies diferents, que són des dels 200 m. fins als 5 km. En definitiva, es tracta d’adaptar l’entrenament al calendari dels campionats.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – L´entrenament té dues parts: en primer lloc la tècnica i l´explosivitat en la taula, i després el gimnàs. També hi ha darrere un entrenament psicològic molt important.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Això és un aspecte del qual s’ocupen els entrenadors. Quan arriba la setmana, s’estableixen uns objectius i s‘hi van fent exercicis i planificacions  relacionades.

 SEGUIU CAP TIPUS DE DIETA ESPECÍFICA?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Jo ara mateix estic seguint una dieta l’objectiu de la qual és perdre matèria greixosa i després guanyar-ne de magra, és a dir, múscul.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – SÍ, actualment portant endavant una alimentació que es basa en el súper hàbit calòric, que consisteix a menjar més calories de les que utilitze i així pujar de pes. L’últim any hauré engreixat 12 kilos, és un aspecte molt positiu per al meu esport, perquè això m´ajuda a guanyar força i potència, encara que actualment no puc continuar pujant de pes, perquè podria ser perjudicial per a la meua salut.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – En principi , dieta estricta no, però el meu entrenador em passa un planning setmanalment on m’indica el que he de menjar abans del partit, com per exemple:  Pasta, pizza…

 PER QUÈ RECOMANARÍEU PRACTICAR EL VOSTRE ESPORT?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Perquè em sembla que el piragüisme és un esport molt de germanor, de crear família entre els que el practiquem. L’entrenament és molt dur però també viatges molt, coneixes molta gent… és un ambient d’esport molt bonic.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Perquè es un esport on t’ho passes molt bé i on hi ha molt bon ambient. És una manera excel.lent de fer bones amistats i sentir que formes part d’un equip.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – Perquè és un molt bon passatemps, i també perquè pots fixar-te objectius, conéixer persones formidables i viatjar molt.
Carlota Villanueva rema amb el Club de Piragüisme de Silla

QUINA EMOCIÓ SENTIU QUAN PRACTIQUEU AQUEST ESPORT?

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – A les competicions se’m barregen la felicitat i els nervis, la veritat!.
PILAR GUILLOT (FUTBOL) – Molta feliçitat i ganes de superar-me cada vegada més.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – Principalment felicitat, perquè gaudesc, i moltes vegades molta atenció i ganes de superar-me més.

US AGRADARIA PRACTICAR CAP ALTRE ESPORT? 

CARLOTA VILLANUEVA (PIRAGUA) – Doncs fora del meu esport practicava Waterpolo. Vaig durar mig any perquè ho vaig fer de petita i en aquell moment no era tan disciplinada ;  No m’agradava estar tota l’estona surant a l’aigua. També vaig fer hípica perquè m’agraden molt els cavalls, i la veritat és que jo ,de major, voldria un cavall. Després també vaig practicar futbol com a extraescolar… En definitiva, m’agraden molt els esports.
PILAR GUILLOT (FUTBOL)
– La veritat és que no, amb el meu ja vaig bé.
JOSÉ CARLOS GUILLOT (TENNIS DE TAULA) – No, sobretot perquè amb tots els estudis, no tinc gens de temps.
Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.