Big Data, la informació que no veiem

Les infinites aplicacions del Big Data

Eva Baldonado Gallart i Mar López Balaguer

Vivim en l’era de la comunicació i la informació , i el Big Data és un concepte que sorgeix per la necessitat de la societat d’acumular grans quantitats de dades que posteriorment han de ser processades.

Podem definir el terme de Big Data com grans conjunts de dades tan complexos com per caldre aplicacions informàtiques no tradicionals de processament de dades a fi de tractar-los adequadament.

L’emmagatzematge i processament de dades s’ha convertit en una exigencia social cada vegada més demandada.

Aquestes dades són utilitzades majoritàriament per realitzar estudis, per exemple, per a les empreses. La informació que aporten aquestes dades és molt important i valuosa, ja que serveix per conéixer l’opinió pública sobre un producte o fet, i ajuda les empreses a realitzar estudis d’investigació i desenvolupament , I+D. 

Ara bé, no és l’única funció perquè els Big Data també poden servir per realitzar diverses accions, com ara, en el camp de la intel·ligència artificial, gràcies als quals les màquines imiten comportaments intel·ligents característics de les persones. Aquests comportaments poden anar des de la realització de feines limitades fins a dotar a aquestes màquines de la capacitat d’ aprenentatge (machine learning). Un clar exemple seria poder programar una màquina per moure’s o perquè aquesta aprenga a moure’s. L’innovador terme machine learning està fortament lligat a la robòtica amb la qual, a partir d’indicacions bàsiques, el robot aprén per si mateix a realitzar certes accions.

Com que la informació és cada vegada més complexa, abstracta i en major quantitat, aquesta s’analitza jerarquitzadament, de menys a més complexa.Robot

Una eina amb múltiples usos

EDUCACIÓ

En aquest camp s’han introduït coneixements del Big Data per innovar els sistemes convencionals emprats. S’han desenvolupat programes d’aprenentatge personalitzats i dinàmics, destinats a l’alumnat per a millorar els seus resultats acadèmics. També s’han creat sistemes de qualificació com a resultat de l’anàlisi del rendiment de l’estudiantat, així com programes capaços de predir-los la carrera més adequada a partir de variables com els interessos i progressos.

L’innovador Grau en Ciència de Dades

La contínua generació de dades requereix de professionals capaços de processar aquests coneixements.Els joves trobaran en el Big Data la garantia d’una ocupació estable i ben remunerada.

El Grau en Ciència de Dades aporta els coneixements i desteses necessàries per a treballar el Big Data.

Per adquirir aquest perfil és necessari el Grau en Ciència de Dades que proporciona una formació que capacita per adquirir, processar, transformar i extreure informació a partir de grans volums de dades d’índole diversa (números, imatges, vídeos, textos, etc.), així com per aplicar-los en àrees com la sanitat, les relacions socials, la política, el medi ambient, l’economia o l’empresa.

El Grau en Ciència de Dades proporciona una sòlida base de coneixements en l’àmbit de les matemàtiques, l’estadística, la informàtica, la intel·ligència artificial, el dret, la salut i els negocis.

SALUT

La medicina és una altra àrea que genera una gran quantitat de dades. A causa de la pandèmia mundial produïda pel Covid-19, la major part dels països han fet servir el Big Data per controlar el seu avanç.

Per exemple, el govern xinès, començà a controlar la població amb càmeres tèrmiques que, mitjançant intel·ligència artificial, vigilaven la temperatura corporal dels ciutadans.

Amb l’avanç del virus, han sorgit mesures més estrictes i, per assegurar-ne el seu compliment, s’ha començat a innovar fins a desenvolupar una aplicació per als telèfons intel·ligents que, imitant un s

I Jornada Big Data al sector públic
Font: www.bioeticayderecho.ub.edu/

emàfor, classifica els ciutadans segons tres colors: el verd, per a qui pot moure’s amb llibertat; el groc, per a qui ha residit o resideix en una zona amb perill d’infecció, raó per la qual ha hagut de romandre set dies en quarantena i el vermell per a qui ha estat en contacte amb zones d’alta afectació del Covid-19, el que li ha obligat a quedar-se a casa catorze dies, en quarantena.

Diferents estats, entre ells l’espanyol, utilitzen el Big Data per a combatre la pandemia del Coronavirus.

A Espanya ha sorgit una iniciativa semblant: el web CoronaVirusStop assegurava ser una eina per recollir dades que ajuda el Ministeri de Sanitat a lluitar de forma més efectiva contra l’expansió del coronavirus. En les seues bases es garantia que l’objectiu és descongestionar els telèfons d’atenció al ciutadà. No obstant això, darrere d’aquesta web s’amagava una empresa dedicada al Big Data amb finalitats comercials i per això ha hagut de tancar.

En el cas d’Israel, el primer ministre va informar que les autoritats rastrejarien els telèfons mòbils de les persones diagnosticades amb el virus i de sospitosos d’haver patit el Covid-19.

A Corea del Sud, una llei modificada de 2015 permet al Ministeri de Salut recopilar dades extenses, fins i tot l’ús de targetes de crèdit i el seguiment de la ubicació, sense una ordre judicial, per a la prevenció de malalties.

A causa d’aquestes mesures , s’ha iniciat un creixent debat sobre aquesta nova aplicació del Big Data, ja que els experts legals de tot el món estan preocupats per l’equilibri entre el dret a la privacitat de cada individu i el benestar de la població global davant tal malaltia.

SEGURETAT GOVERNAMENTAL

Com que els governs han de fer un seguiment de diversos registres i bases de dades respecte dels seus ciutadans, el creixement, els recursos energètics, les enquestes geogràfiques … es fa imprescindible la introducció del Big Data en aquest àmbit. L’estudi i anàlisi d’aquestes dades ajuda els governs de tot el món a prendre decisions més ràpides i a identificar quines àrees necessiten atenció immediata.

No obstant això, hi ha àrees on no es pot emprar el Big Data, com per exemple, en les eleccions. Hi ha persones que es pregunten per què, amb tots els avanços tecnològics que hi ha actualment, els vots de les persones es comptabilitzen de manera tradicional. La veritat és que es continua fent amb el recompte tradicional perquè aquestos resultats poden ser modificats per hackers o poden exposar-se a manipulacions.

ENTRETENIMENT I XARXES SOCIALS

Com que la majoria de persones tenen accés a diversos dispositius digitals, es generen una gran quantitat de dades de manera inevitable i aquesta és la causa principal de l’augment del Big SelfieData en el camp de l’entreteniment i les xarxes socials.

No obstant això les empreses, coneixedores de l’actual importància d’aquestes dades, han estat les beneficiades, aconseguint predir els interessos del públic per a fer una programació optimitzada d’acord amb les visualitzacions . En definitiva, introduir anuncis relacionats amb les recerques -i per tant, gustos o necessitats- d’un usuari.

Un clar exemple d’aquestes aplicacions és la plataforma de música Spotify, que utilitza Big Data Analytics, i recopila dades de tots els seus usuaris a tot el món . Tot seguit utilitza les dades analitzades per donar recomanacions i suggeriments musicals , informant a cada usuari individual.

L’anàlisi de xarxes socials, com ara Instagram, podria predir si els usuaris patiran depressió.

Un altre exemple seria el d’Instagram, que amb les imatges que puja cadascú es pot saber si en un futur patiràs depressió. Segons un estudi realitzat recentment, quan una persona se sent depressiva, les seues fotos tendeixen a ser més blaves, grises i fosques, amb menys gent. És a dir, és possible veure quan algú comença a sentir-se depressiu a través de les seues fotografies en xarxes socials.

Els investigadors han utilitzat un algoritme d’intel·ligència artificial per tractar de detectar si les persones estaven deprimides a través de les seues fotos publicades en Instagram. El seu èxit de detecció va ser del 70%, prou més alt del 42% que habitualment tenen els metges generalistes en diagnosticar la depressió.

TRANSPORT

Per a què el transport siga més eficient i fàcil, des del sorgiment del Big Data s’han utilitzat aquestes tècniques de diverses maneres. Les múltiples aplicacions ajuden a la planificació de rutes, a la gestió i control del trànsit, a reduir els accidents i augmentar el nivell de seguretat del trànsit.

Per exemple, Uber genera i utilitza una gran quantitat de dades sobre els conductors, els seus vehicles, ubicacions, cadascun dels viatges des de cada vehicle, etc. Totes aquestes dades s’analitzen i després s’utilitzen per a predir l’oferta, la demanda, la ubicació dels conductors i les tarifes que s’estableixen per a cada viatge.

EMPRESES

La majoria de les empreses tenen diversos objectius per incorporar projectes de Big Data com poden ser millorar l’experiència del client, la reducció de costos, dur a terme un màrqueting més ben orientat i fer que els processos existents siguen més eficients.

Desafortunadament, les violacions de dades també han convertit la seguretat millorada en un objectiu important i que els projectes de Big Data busquen incorporar. Les empreses recopilen, analitzen i utilitzen els coneixements dels consumidors aprofitant dades com les que trobem en el contingut mòbil i en les xarxes socials.

El Big Data també aprofita els algoritmes predictius sobre les estimacions de venda i el comportament de possibles clients, de fonts com les xarxes socials a fi d’obtenir prediccions de vendes i costos futurs més precisos. Un exemple seria Walmart, que pot conéixer si estàs embarassada a partir dels productes que has adquirit.

El futur ja està ací

En definitiva, podem entendre que la importància del Big Data no radica en la quantitat de dades que s’han pogut recopilar, sinó com s’hi utilitzen. Tot i que fa uns anys l’impacte en les nostres vides no era bastant evident, a hores d’ara i gràcies al recent desenvolupament de l’IA intel·ligència Artificial-, algoritmes avançats, tècniques de mineria de dades i processament d’imatges, la Ciència de Dades s’ha convertit en una disciplina molt demandada per les noves generacions d’estudiants i el Big Data s’està fent cada vegada més útil.

Et pot interessar:

Conferència sobre el Big Data a l’IES Juan de Garay, organitzada per #TalentsJdG

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.