Suspeses les classes presencials i els intercanvis internacionals a causa del Coronavirus

Els participants en l’intercanvi València-Lecco ens conten com han viscut la suspensió

Autor: Víctor Cavero

El món s’està veient afectat per una epidèmia global d’un nou coronavirus, el CoVid-19 (SARS-CoV2). Malgrat ser menys letal que altres coronavirus, com per exemple el SARS-CoV, 2002-2004, la seua alta contagiositat està sobrecarregant diferents sistemes sanitaris, com l’espanyol o l’italià (països que, juntament amb Xina, són els focus més importants de la pandèmia).

L’objectiu actual és detindre la propagació del virus per tal que no s’arriben a col·lapsar els serveis sanitaris. Arran d’això, els governs dels països afectats han decidit prendre mesures, comara a la cancel·lació d’esdeveniments i classes arreu del món. A aquesta última mesura s’han sumat països com Regne Unit, Itàlia, Espanya, Aràbia Saudita, Iran, Xina, Japó, Corea del Sud, Àustria, República Txeca, Albània, Filipines, els països llatinoamericans, algunes regions de Portugal i alguns estats d’EUA i Canadà…

Trajectòries paral·leles

A Espanya s’han pres mesures més dràstiques, entre les quals la més important és el confinament total de la població. Un tancament general que només es pot trencar per a fer la compra, anar a l’hospital, a la farmàcia o a treballar. En el cas d’Itàlia es va intentar sense èxit seguir la tècnica xinesa, en la qual van aïllar primer la regió de Hubei (en la qual es troba Wuhan) i després imposar un confinament molt estricte. D’aquesta manera, Llombardia i Vèneto, considerades focus de l’epidèmia, van ser les primeres regions confinades i, poc després, tot Itàlia. Al país transalpí aquesta mesura es va imposar entre el nou i l’onze de març, uns dies abans que a Espanya. A més d’això, el govern italià ha decretat precisament avui el tancament de totes les empreses estratègiques.

Llombardia i Vèneto, considerades focus de l’epidèmia, van ser les primeres regions confinades i, poc després, tot Itàlia.

Per altra banda, ambdós països han aïllat completament municipis a les províncies llombardes de Lodi i Bèrgam (l’anomenada Zona Rossa); Igualada, Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui (a la catalana comarca d’Osona) i Haro (a La Rioja).

Una setmana després de la declaració de l’estat d’alarma a Espanya, la situació a tots dos països és dramàtica. Itàlia té 53.578 casos confirmats i 4.825 persones han mort, mentre que a Espanya ja n’hi ha 28.572 casos i 1.462 difunts. Mentre a la Comunitat Valenciana s’han produït 1.604 casos i seixanta-nou morts, a la Llombardia ja en són 25.515 els contagiats i 3.095 els difunts. A més, al nostre país s’ha obert una polèmica, en la qual determinats sectors han posat en el punt de mira el govern per no haver decretat l’estat d’alarma abans de la celebració de la manifestació del 8 de març.

La importància de conéixer contra què estem lluitant

Un virus és un organisme que no está format per cèl.lules i no realitza les funcions vitals excepte la reproducció. Per a fer aquesta necessita les cèl.lules, a les quals parasita.

El coronavirus és un virus de la família «coronaviridae». Cada partícula vírica (virió) del coronavirus està formada per una cadena simple d’ARN associada a proteïnes que conforma la nucleocàpside i una envolta membranosa amb diversos tipus de proteïnes. La proteïna de l’espícula (les unitats de la qual destaquen en la superfície donant l’aspecte de corona al virió) és la responsable de la unió del virió a la cèl·lula. Així doncs, una vegada el virió ha entrat en la cèl·lula allibera el seu ARN dins i l’obliga a produir còpies del virus que eixiran i es disseminaran per tal d’infectar altres cèl·lules. És interessant saber que la malaltia es contagia millor als homes perquè a les cèl·lules masculines hi han més receptors d’aquests virions que a les femenines.

  A les cèl·lules masculines hi han més receptors d’aquests virions que a les femenines.

La cancel·lació de l’intercanvi amb Lecco, conseqüència directa del Coronavirus

Atés que Lecco es troba a la Llombardia, considerada zona de risc des dels primers dies de la propagació de la malaltia, l’intercanvi València-Lecco va ser cancel·lat a finals de febrer. L’objectiu era protegir els participants i evitar el contagi del COVID-19.

Els estudiants proposen posposar l’intercanvi a l’estiu o fer-lo possible el pròxim any.

Entre l’alumnat d’ambdues ciutats hi ha un sentiment compartit de decepció, perquè s’havien establert ja contactes personals amb els respectius companys d’acollida. Tant al Liceo Alessandro Manzoni com a l’IES Juan de Garay, tothom comprén que es tracta d’una situació delicada i que s’han de complir les recomanacions del personal sanitari. Els participants entenen perfectament que la situació que s’està vivint als dos països és molt greu. Per això, tant els italians com els espanyols proposen l’opció de posposar l’intercanvi a l’estiu o fer-lo possible el pròxim any, en lloc de cancel·lar-lo definitivament. Així ho expressa Alice Arnaudo, estudiant participant italiana de l’intercanvi València-Lecco:

Creo que la decisión del director es sabia y prudente, la situación en Italia es mucho más grave de lo previsto. Por supuesto, estamos tristes y decepcionados por todo lo que está ocurriendo

L’alumnat sap que per evitar contraure el virus és important seguir les indicacions del personal sanitari, que està treballant dia i nit per a poder controlar el virus, així que accepta amb tristesa la decisió presa, però no es resigna a abandonar la idea de realitzar l’intercanvi tan prompte com siga possible.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.