“El coronavirus no va ser dissenyat a cap laboratori de Wuhan”

Els científics Carlos Briones i Juli Peretó desmenteixen rotundament les fake news sobre l’origen del SARSCoV2.

Té el COVID-19 un origen artificial? La polèmica va saltar fa unes setmanes quan el president dels Estats Units, Donald Trump, va assumir les tesis conspiratives que feia temps circul·laven per les xarxes socials i amenaçava Xina amb “conseqüències” si es demostrava que el coronavirus va ser creat en un laboratori de Wuhan. El president nordamericà va arribar a afirmar que havia vist proves d’aquesta creació artificial de la malaltia i va carregar contra l’Organització Mundial de la Salut (OMS), retirant-li el finançament quan l’organització sanitària depenent de l’ONU va refutar les seues idees.

L’OMS va advertir que el coronavirus té un origen animal i no va ser creat a cap laboratori, aquesta és la contundent postura de la comunitat científica front a les fake news en torn de l’origen de la malaltia. Recentment, els científics de la Universitat de València i del CSIC, Juli Peretó i Carlos Briones, han publicat un article a The Conversation on neguen categoricament algunes de les notícies falses sobre el virus difoses per la Casa Blanca i alguns mitjans de comunicació. Els científics asseveren que el COVID-19COV fruït de l’evolució i que científicament és impossible que s’haja format a cap laboratori, perquè cap científic podria haver previst les mutacions sorgides.

Així mateix, Briones i Peretó assenyalen que el coronavirus és un tipus de virus que ha saltat clarament de l’animal a la persona, segurament des de la rata penada, encara que al principi s’assenyalava el pangolí. Tanmateix, segons aquests científics, aquesta transmissió hauria necessitat un animal intermediari que encara es desconeix, perquè la distància gentètica entre el coronavirus d’aquests animals salvatges i el de l’ésser humà és molt gran. Segons afirmen, el llinatge comú d’aquest coronavirus podria haver-se separat ara fa quaranta anys i citen el científic de Berkeley, Rasmus Nielsen , qui ha assegurat recentment que hui en dia aquests virus “s’assemblarien tant com un porc i una persona”. Això desmentiria el fet que el consum recent d’aquests animals salvatges en mercats asiàtics fora l’origen de la transmissió del coronavirus i caldria trobar una baula animal desconeguda entre la rata-penada i les persones, un animal més pròxim segurament a l’esser humà. Si en algun moment de la història, fa molts anys, s’haguera transmés des de rates penades o pangolins als éssers humans, el virus s’hauria desenvolupat assimptomàticament en el nostre organisme fins fa uns mesos, quan començà a fer-se evident a Wuhan.

La distància gentètica entre el coronavirus d’aquests animals salvatges i el de l’ésser humà és molt gran.

Altra notícia falsa que desmenteixen Peretó i Briones és que el SARSCoV2 haguera estat genèticament modificat per introduir-li seqüències del VIH. Els biòlegs afirmen a The Contrastant, que molts virus contenen fragments genòmics similars adquirits llunyanament en la seua evolució. D’aquesta manera afirmen que l’origen d’aquest coronavirus es troba en la pròpia evolució a partir de coronavirus existents a altres animals, com la rata penada, i la seua transmissió a l’ésser humà a partir, segurament, d’un animal més pròxim a nosaltres i que encara desconeixem. rata penada

 

Aquest vídeo publicat ahir per la Universitat de València resumeix les tesis de Carlos Briones (Científic Titular del CSIC i Vocal de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Virologia, Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC)) i Juli Peretó (Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (Universitat de València-CSIC), Universitat de València), expresssades a l’articleEl origen del coronavirus SARS-CoV-2, a la luz de la evolución publicat per  The Conversation.

 

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.