El COVID-19 es propaga més lentament a València que al conjunt d’Espanya

El recompte diari de positius ens deixa un panorama esperançador a les comarques valencianes. Hem aconseguit ací aplanar la corba?

El COVID-19 sembla no transmetre’s al mateix ritme a gran part d’Espanya que a la Comunitat Valenciana. La següent gràfica mostra l’evolució del percentatge de contagis de coronavirus des del dia en què va aparèixer el primer cas de coronavirus a l’Estat, el 31 de gener. En ella es mostra que el percentatge de positius creix molt més ràpidament al conjunt d’Espanya que al territori valencià. Si ens hi fixem, ambdós línies – la blava, que representa el conjunt d’Espanya, i la taronja, que representa l’Autonomia valenciana – passen de ser molt planes – és a dir, de tindre un percentatge de positius molt baix – a donar un grat salt en poc de temps; el ja conegut com creixement exponencial. Tanmateix, hi podem observar com la línia taronja sembla desaccelerar-se després d’eixa pujada, mentre que la blava continua disparant-se.

Gràfica 1 COVID-19

A més a més, si ampliem la gràfica per a observar el comportament dels contagis en començar el creixement exponencial, es veu clarament que les corbes comencen a divergir quant a la velocitat amb què es produeix eixe augment. Tot i que, coincidint amb els primers positius a València en els últims dies de febrer, la línia de la Comunitat supera en percentatge de positius la de la mitjana d’Espanya, a partir del 7 de març l’increment a nivell estatal es dispara, possiblement degut al fet que al focus de Madrid es duplicaren els positius, passant de menys de 700 a més de 1200 en només 24 hores.

Sembla que a la Comunitat Valenciana s’està aconseguint retardar el pic de transmissions – el número màxim de contagis -, afavorint així el control de la situació

 

Sembla que a la Comunitat Valenciana s’està aconseguint retardar el pic de transmissions – el número màxim de contagis -, afavorint així el control de la situació, allò que els experts anomenen aplanament de la corba. Aquest fet és molt important, ja que malgrat que el número de positius en coronavirus continue pujant, fer-ho de manera controlada és l’única cosa que ens ajudaria a no col·lapsar el sistema de salut i, amb això, salvar vides. Així les coses, i tot i que encara siga prompte per parlar-ne, si la ciutadania valenciana continua seguint les instruccions establertes pel Govern, de segur que contribuirem a aconseguir reprendre la normalitat més prompte que tard.

Gràfica 2

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.