El desconfinament: cada vegada més prop de la “nova normalitat”

La transició cap a la “nova normalitat” es posa en marxa dilluns 4 de maig

Carlos Lorente

Comença la desescalada a Espanya i l’anomenat “Pla per a la transició cap a la nova normalitat”, presentat pel govern del nostre país, es dividirà en un total de 4 fases (fase 0, fase 1, fase 2 i fase 3), i serà un procés asimètric. Cada fase durarà com a mínim dues setmanes i, a continuació, es decidirà quina unitat territorial passa a la següent fase en funció de la seua situació sanitària i epidemiològica. D’aquesta manera, si la situació evoluciona favorablement, a finals del mes de juny haurem aconseguit la “nova normalitat”.

Després de cada fase es decidirà quins territoris passen a la següent fase en funció de la situació sanitària.

A partir del dilluns 4 de maig, ens trobarem en la fase 0 (a excepció de Formentera, La Gomera, El Hierro i La Graciosa, que passaran directament a la fase 1, gràcies a la seua situació òptima). Així, podrem realitzar passejos acompanyats i esport de forma individual i els esportistes professionals i federats podran realitzar entrenaments individuals. D’altra banda, alguns xicotets locals podran obrir i atendre els clients sempre que tinguen cita prèvia, així que, per exemple, podrem anar a la perruqueria i arreplegar menjar dels bars i restaurants.

El govern d’Espanya ha decidit començar a dur a terme aquest pla de desescalada perquè les xifres de contagiats i de morts per Covid-19 han disminuït notablement i podem començar a donar xicotets passos cap a la “nova normalitat”, però sempre amb prudència, ja que el virus continua estant present. A més, en principi, pareix que les mesures de desconfinament preses anteriorment no han empitjorat la situació, encara que diumenge passat, quan es van permetre els passejos d’una hora als menors de 14 anys, vam observar que moltes persones no respectaven les mesures de seguretat i encara s’ha de veure quins efectes ha provocat això.

Ara bé, el pròxim dissabte 9 de maig acabarà l’estat d’alarma, però el govern vol demanar una pròrroga de 15 dies més per a poder controlar millor la crisi sanitària. El problema és que és necessària la majoria simple del Congrés dels Diputats per a aprovar aquesta pròrroga i encara no sabem si els partits polítics parlamentaris que formen part de l’oposició la recolzaran.

És una incgognita saber si l’oposició recolzarà la pròrroga de l’estat d’alarma.

Hem de tindre en compte que el govern va decretar per primera vegada l’estat d’alarma el dissabte 14 de març per a fer front a l’expansió del coronavirus al nostre país. Açò ha provocat la suspensió temporal de l’activitat econòmica i, per tant, donarà lloc a una gran crisi econòmica (inclús més greu que la de l’any 2008 segons alguns experts) i ens haurem d’enfrontar de nou a problemes com el deute i la desocupació.

En conclusió, hem de ser prudents durant aquesta nova etapa de la crisi sanitària, perquè podem dir que hem guanyat una batalla, però no podem oblidar-nos de que encara no hem guanyat la guerra enfront d’aquest enemic invisible.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.