El grafiti als nostres carrers

ART O VANDALISME ?

Un grafiti és una pintura o dibuix anònim de contingut crític, humorístic o groller, gravat o escrit en parets o murs de llocs públics.

Es tracta d’una forma d’expressió popular tan estesa als nostres barris com polèmica.

Parlem d’art o de vandalisme?

Mural en plaza patraix
Grafiti de Barbiturikills al nucli antic de Patraix. Foto: Equip de 3r A

Resseguint els nostres carrers, l’equip de 3r A ha classificat i analitzat les moltes mostres d’aquesta manifestació urbana a l’entorn més proper.

WILD STYLE.

Grafiti Wild Style
Grafiti Wild Style

L’estil salvatge es caracteritza pels seus traços esvalotats i que no només contenen lletres, sinó que també hi formen part d’aquests. Els ornaments són cercles, línies, connexions, espirals, entre d’altres; però el símbol més emblemàtic de l’estil salvatge és la fletxa en totes les seues variants, tot i que aquesta fletxa no fa apologia a la violència ni a les armes, sinò que li brinda un bon dinamisme al grafit.

BUBBLE LETTER

Grafiti BUBBLE LETTER
BUBBLE LETTER

És d’ éstil senzill i compta amb lletres grans i arrodonides, que tenen farciment i vora que el delimita

BLOCK LETTER

Grafiti BLOCK LETTER
Grafiti BLOCK LETTER

La finalitat d’aquesta tècnica és aconseguir que el grafit es puga llegir amb facilitat, en poc de temps i des de grans distàncies. És. Per tant, un disseny de grans lletres, gruixudes, amb farcit senzill i legible.

CHARACTER

Grafiti CHARACTER
Grafiti CHARACTER

Els personatges sorgeixen com a acompanyant de les lletres en els grafits. Es creu que diversos «escriptors» que utilitzen aquesta tècnica, sorgeixen d’altres branques artístiques, com l’art plàstic o els còmics, i finalment deixen palesa la seua originalitat en el grafit.

TAGS

Grafiti TAGS
Grafiti TAGS

Es tracta d’una tècnica senzilla i que demana molt poc de temps per realitzar-la. L’inici d’aquest estil va sorgir a principi dels grafits moderns, abans que es plantejara la batalla dels estils; L’objectiu dels «escriptors» era deixar el seu nom el més legible possible i en la major part de superfícies on s’hi pogueren trobar.

Hi ha diferents estils de Tags:

Brogway Elegant: L’estil de Manhattan, amb lletres allargades, fines i molt juntes.

Brooklyn: Disseny amb lletres separades, decorades amb cors, fletxes i espirals.

Bronx: Es tracta una combinació dels dos estils esmentats anteriorment.

Tag amb Outlines: És a dir amb vora.

 

ABSTRACTE

Grafiti ABSTRACTE
Grafiti ABSTRACTE

Aquest estil perd una mica les característiques del grafit; únicament segueixen units amb la resta d’estils perquè encara són realitzats amb aerosol i així com per la ubicació dels dibuixos.

DIRTY

Grafiti DIRTY
Grafiti DIRTY

Es caracteritza per la realització de línies i objectes “incorrectes”, amb colors repel·lents, tot i que es fa de manera intencionada. Alguns artistes d’aquest estil solen fer dissenys correctes al costat de les seues obres, per demostrar que saben dibuixar i no és només un intent fallit.

I ALTRES …

En el nostre passeig pel barri n’hem descobert també Throw Up’s (lletres ràpides, grans farcides amb poca pintura) i Icones (que criden l’atenció a través de símbols brillants deixar petjada a la ment de l’espectador).

A DEBAT

Al barri de Patraix podem trobar de tota mena de grafitis, si bé és cert, que els més frequents són els estils Bubble Letter i els artístics. Precisament són aquests estils els que més ens agraden als joves. Després d’aquesta aproximacio a la subcultura del grafiti tornem a la pregunta inicial: Parlem d’art urbà o de bretolades?

Nosaltres pensem que els grafitis son més art que vandalisme. I tu. què n’opines?

Autors: NORA ESTELLÉS, CLARA MUÑOZ, NATALIA MONREAL, CARLOS MONREAL, SAMUEL VAREA

 

 

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.