El nou institut podria estar llest en tres cursos

Detalle del centro
Infografía 3D elaborada por Toni Tormo Vicent

El Juan de Garay porta dècades esperant un nou centre, ja que no té capacitat per a tot l’alumnat que té assignat. Açò es nota als horaris, amb el doble torn, i en la limitació de les nostres instal·lacions. Al setembre es va publicar que la construcció d’un nou centre estava ja en marxa, però…, és realment necessari? La construcció és certament imminent? Hem tractat d’informar-nos i saber-ne més..

Un centre amb moltes mancances.

Fa uns dies entrevistàrem el secretari del nostre IES, Vicent Sanmartín i li vam preguntar unes quantes coses respecte al nou institut i també quins seran els beneficis per a l’alumnat poder tenir un nou institut. Vicent ens va explicar que l’actual institut té molts defectes, com els anys que està construït; tot i que realment no és un defecte, es nota molt. En paraules de Vicent “Necessitem fer reformes molt importants de tot el sistema d’aigua i del sistema elèctric. El nostre institut es va dissenyar quan no hi havia ni ordinadors. Ara en tenim dos-cents cinquanta , i funcionant”.

Potser, on més es noten les mancances del Juan de Garay és en la necessitat del doble torn, que obliga a què una part dels Batxillerats i Cicles facen classe sols de vesprada. “Ens vindrà bé el nou institut, perquè en som molts, d’alumnes, i no podem adaptar les classes a un únic torn. Hem de tenir-ne dos, un de matí i un altre de vesprada. El nou institut donarà servei a tota la zona un servei de qualitat” ens explica Vicent Sanmartín

És per això que la construcció d’un nou centre “ens permetrà apropar-nos a la legislació actual . Per exemple, fins ara les classes eren de tan sols quaranta-cinc minuts, ara són de cinquanta minuts, però haurien de ser almenys de cinquanta-cinc minuts .”

En conclusió, quan s’execute el nou institut aquest estarà adaptat a la legislació actual, les aules tindran els metres quadrats necessaris, disposarem de totes les aules específiques (informàtica, tecnologia, arts plàstiques, etc). A més a més, el nou centre tindrà un gimnàs amb les condicions adequades. Així podrem tenir també dues aules de tecnologia en comptes d’una.

Tres dècades esperant el nou centre

Per tal d’esbrinar més sobre aquestes mancances “històriques” decidírem entrevistar a Pepe Cano, que va ser durant molts anys director del nostre IES Juan de Garay. Pepe ens explicà que, originalment, quan es construí el Juan de Garay el 1965, a València tan sols hi havia altres tres instituts públics a València: Lluis Vives, Sant Vicent Ferrer i Benlliure. Per tant, el Juan de Garay és el quart institut més antic de tota la ciutat de València.

Històricament , el Juan de Garay ha sigut un centre al qual sempre li ha faltat espai, cosa que no ha afectat massa al seu nivell educatiu. L’‘institut ha tingut molt bones qualificacions”, assegura Pepe Cano. ‘Això sí’’, ens reconeix , com que era molt menut, les aules estaven plenes d’alumnat, i costava més donar classes’ Per exemple, l’institut va tenir durant molts anys un pati minúscul “perquè l’Institut Valencià d’Audiofonologia ocupava les nostres actuals pistes de futbol.”

Preguntat sobre el projecte de nou institut, Pepe Cano es mostra contrari: ‘Jo no faria un altre institut, perquè si se’n fa un altre es reduirà la quantitat d’alumnes al Juan de Garay”, però recorda que el projecte s’ha fet perquè al centre hi havia molt d’alumnat i poc d’espai per a tots’ . De fet, revisant el llibre publicat per celebrar els 50 anys del centre, les instal·lacions s’ampliaren per al curs 1988-89, però el nou Juan de Garay es tornà a omplir de seguida i es mantingué el doble torn . Certament, molt de l’alumnat hauria de cursar el 1r i 2n d’ESO a les escoles , com encara tenim a l’actualitat.

Simulación 3D del centro
Infografía 3D elaborada por Toni Tormo Vicent

Un nou centre en tres cursos?

El 3 de setembre darrer ha aparegut en premsa la notícia de la licitació d’un nou IES a Patraix, que haurà de servir per acollir l’alumnat del Juan de Garay. Però, és cert que la construcció és ja imminent? L’anunci del nou centre s’ha produït en ocasions anteriors, però sense resultat.

Per tal de resoldre els nostres dubtes, el passat 19 de novembre ens entrevistàrem amb la regidora de Gestió de Recursos i Personal, Luisa Notario, als seu despatx de l’Ajuntament de València. La regidora ens confirmà que en aquests moments el nostre centre està inclòs en la llista de centres de nova construcció, junt al nou CEIP Sant Àngel de la Guarda. La regidora es mostrà rotunda: Nosaltres sí que el farem’.

Ara mateix el nou institut es troba en el procés de licitació de la redacció del projecte, la qual cosa significa que l’Ajuntament està rebent ofertes de diferents empreses per redactar el projecte del nostre nou institut. Tot seguit, l’obra eixirà a licitació i es triarà l’empresa que construirà l’institut, després de valorar de les ofertes presentades.

Luisa Notario ens va aclarir que el nou institut, amb un cost de quasi 10 milions d’euros, tindrà 24 unitats d’ESO i 8 unitats de Batxiller, cafeteria i gimnàs. Tindrà capacitat per a 1.000 alumnes, suficient per acollir tot l’alumnat del Juan de Garay. Es construirà a l’avinguda Tres Creus, sobre una parcel.la, a la Ronda Sud, front a l’actual CEIP Eliseu Vidal.

Sobre el nom del nou centre, ens va dir que en un principi es vol anomenar Juan Bautista Peset Alexandre. És una proposta, però fins i tot al projecte apareix IES Peset Alexandre, nou institut 41, perquè tots han de tenir una numeració.” Ara mateix, el Juan de Garay acull uns 1.000 alumnes tot i que la capacitat del centre és d’uns 500-600 alumnes, la qual cosa obliga a part dels Batxillerats i Cicles Formatius a anar per la vesprada .

Ara bé, encara que cal ser prudents amb els terminis, la regidora ens explicà que, de la licitació del projecte, ens n’assabentarem al gener. El guanyador disposarà per a la redacció d’uns altres tres mesos. Després començarà el periode de licitació de l’obra, que durarà uns altres 8 o 9 mesos, sempre que no hi haja problemes. Després, el termini d’execució de l’obra tardarà, pel cap baix, un any i mig. Per tant, creiem que és d’esperar que s’òbriga dins de 3 anys aproximadament, per a l’inici del curs 2022-23.

I si arribara un altra crisi i es produïren retallades? Notario ens asegura que ‘el Pla Edificant implica que la Conselleria reserve la inversió necessària que, en aquest cas està cedida a l’Ajuntament de València. Els diners no fallaran.’

Sembla, per tant, que quan es construïsca el nou centre, l’alumnat del IES Juan de Garay es traslladarà al nou institut. El vell Juan de Garay es quedarà buit i és probable que es plantege una reforma o un canvi de destinació, perquè, com ens ha explicat Vicent Sanmartín, una profunda reforma és imprescindible.

Autors: Nuria Diago, Zoe García-Salazar, Clàudia Gómez, Horacio Lerma, Dídac Llàcer, Alejandro Valcàrcel.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.