“És fonamental fomentar el consum responsable en botigues del barri”

Entrevistem Antonio Pla Piera, President de l’Associació Veïnal de Patraix per tal de conéixer els problemes i necessitats del barri i les tasques que duen endavant. Molt agraïts per la vostra col.laboració. Bona vesprada. Comencem!

Autors: Andrea Montoya i Àngel Díaz

Quines comissions té l’Associació i quins objectius es proposen?

L’Associació té comissions de treball permanents com la de cultura, la de festes, la d’economia i la d’ urbanisme, medi ambient i benestar social. Treballen en connexió i busquen dinamitzar el barri. Un dels objectius de la comissió de festes és celebrar l’aniversari de l’annexió del poble a la ciutat de València, ja que Patraix va ser el primer poble que es va annexionar a la capital del Túria, concretament fa 150 anys. De fet, encara manté els seus costums, malgrat que gran part de la zona de l’horta ha estat reemplaçada per construccions. Altres comissions són itinerants i busquen resoldre problemes, especialment les que afecten al barri, com la subestació elèctrica.

Perquè… quins són els problemes més significatius i urgents al barri, des de la vostra perspectiva?

Els problemes més significatius del barri estan relacionats amb la seguretat, la neteja, l’estat de les infraestructures o la sostenibilitat; Bàsicament, amb tot allò que millora la qualitat de la vida diària. Per exemple, en infraestructures està pendent la construcció de l’IES Patraix. Molt necessari, com sabeu! És fonamental atendre les reivindicacions dels veïns i fer-los participar de tot. Involucrar-los en un voluntariat compromés.

Hi ha gent jove a l’Associació per tal d’abordar temes que ens interessen a nosaltres?

Sí, hi ha gent jove a l’Associació però caldria tenir-ne més encara. Ens agradaria. És difícil perquè els jóvens tenen obligacions escolars i poc de temps lliure.  A més, una part important de la joventut no veu la necessitat d’implicar-se en qüestions col·lectives. I això és un aspecte que hauria de canviar, perquè són el futur i han de pensar més en grup, més enllà d’ells mateixos.

Una de les comissions és medi ambient, un tema que als jóvens ens preocupa. Quines iniciatives es fan?

Una de les iniciatives defensa la separació selectiva dels residus. L’Associació fa molts esforços per a què aquesta separació siga, a hores d’ara, possible i eficent. Una altra iniciativa és de la necessitat de disposar de més metres quadrats de zona verda. Han d’estar en consonància amb allò que marca la llei. De fet, al barri han de crèixer estos espais. Una idea relacionada amb el que acabem de comentar és la lluita pel manteniment de l’horta. Abans era gran i important , amb elements emblemàtics com la séquia de Favara, que passava, i passa, ara soterrada, pel barri. I també, volem potenciar la iniciativa de reduir la contaminació de les indústries.

Serien necessaris més trams de carril bici

Per exemple, en mobilitat sostenible, veieu suficient el tram de carril bici al barri? L’ utilitza molta gent o cal promocionar-lo més?

Ens agrada molt la mobilitat de València enfocada als vianants, bicis i patinets. N’és la ciutat idònia. Al barri serien necessaris més trams de carril bici i que estiguera més connexionat. La conscienciació front al canvi climàtic és treball de totes i tots i anem en eixa direcció. Encara són hàbits on cal insistir més encara.

Al voltant de les activitats culturals, hem vist al web que feu bastants xerrades. Per què és important eixa comunicació i connexió cultural entre la gent del barri?

La cultura és un vehicle que serveix per unir a la gent i per aconseguir aquest objectiu cal que el barri siga actiu i que la gent participe en les activitats propostes. D’aquesta manera es treballen valors com la tolèrancia i diversitat. Patraix és un barri potent i amb tradició: el record de ‘El Palleter’, la inspiració de ‘ La Barraca’ de Vicent Blasco Ibáñez o les cases islàmiques en són un bon exemple. Hem de fer memòria de tot això.

Som un barri amb persones de diverses cultures i països. Feu activitats pensant en tothom? Algun exemple?

Destaque les festes al carrer, pensant en la gent de totes les edats i cultures presents al barri. En les firetes, per exemple, amb representació de totes les entitats del barri: associacions feministes, ONGs o la parròquia. En definitiva, pluralitat des del respecte.

Trobem a faltar una comissió d’esports, tal vegada per l’ existència dels poliesportius. Per quina raó pot ser açò?

No tenim una comissió d’esports, però donem suport a totes les iniciatives i en els espais públics, especialment a l’equip de bàsquet Petraher. També les rutes saludables, una forma de fer esport totes les persones del barri conjuntament. Són molt importants perquè ajuden a millorar la interrelació entre les persones.

També vam veure al web que teníeu un grup de consum. Com funcionava? Encara està en marxa?

El grup de consum es troba aturat en aquest moment. Els esforços van encaminats a contrarestar la pujada del preu de la llum, amb entitats que defensen els consumidors, com AVACU o la Unió de consumidors.

En aquest sentit, penseu que és important fomentar el consum responsable, ecològic i de proximitat?

Absolutament. És fonamental fomentar el consum en botigues del barri properes a nosaltres, valorant la proximitat, fent barri. El consum ecològic és especialment recolzat per l’Associació, ja que la nostra sèu és punt de distribució de verdura i fruita ecològica. Es fan les comandes en una cooperativa valenciana.

I el comerç just? Té representació al barri?

El comerç just té representació al barri amb una Fira Artesanal, on trobem paradetes diverses. Productes com café, xocolata, encens, roba o joguets en són una mostra.

Enguany les festes recordaran que fa 150 anys Patraix s’incorporà a València

Per acabar, els projectes per a l’any vinent. Quines coses us motiven més o us agradaria fer?

L’any 2020 és molt important perquè celebrem el 150 aniversari de l’annexió del poble de Patraix a la ciutat i una de les coses que ens agradaria fer és reconéixer el seu patrimoni cultural, festejant les seues arrels i identitat.

Moltes gràcies per la vostra atenció, per la visió del nostre barri, per totes les coses que feu per millorar-lo de forma activa i compromesa.

Gràcies a vosaltres i bon treball al periòdic de l’institut. Un plaer i sort!

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.