L’ART A DEBAT

La visita d’un membre de l’Equipo Hoz ens ha permés descobrir el que, en el seu moment, va ser un dels projectes més innovadors en l’àmbit educatiu. La idea originària, promoguda pel professor Ferran Morell, va nàixer en un institut que es trobava en la cornisa rocosa de la corbella del riu Huécar, afluent del Xúquer. D’ací el nom d’Hoz.

L’experiència, per tant , s’inicia a Conca, on Ferran és professor de dibuix de l’institut Alfons VIII, però quan rep el trasllat definitiu a Benetússer primerament i tot seguit a València , entra a treballar a l’IES Juan de Garay, continuant amb aquesta forma original d’entendre l’ensenyament de les Arts Plàstiques.

I és que Ferran anava més enllà de l’aprenentge de tècniques o habilitats. Tractava d’ensenyar a través de les arts com a mètode de raonament. Era, doncs, un ensenyament actiu, emprant el descobriment com a forma d’aprenentatge. Ell entenia que el professor havia de ser democràtic, deixant a l’alumnat la possibilitat d’expressar els seus sentiments mitjançant l’art. Així, ell només actuava com a moderador i activador de dinàmiques de grup, en què es debatien temes diversos i projectes de treball col.lectiu. Al nostre institut es va agafar la mateixa idea inicial i es va desenvolupar des de l’any 1979 fins al 1997.

L’Equipo Hoz constitueix un projecte on s’hi intenta plasmar idees en un dibuix per mitjà de la plàstica, el collage, el tapís i l’autoretrat. Per exemple, ací a l’institut hi ha quadres de l’Equipo Hoz on podem observar el collage (a l’aula de Plàstica o als despatxos del centre), el tapís (a l’escala del segon pis) i l’autoretrat (que es troba concretament a l’Aula d’Usos Múltiples i al passadís central del segon pis).

Aquestos artistes, alumnat del nostre centre educatiu, també li van fer un homenatge a Josep Renau. Ell va venir al nostre institut per fer una xerrada i orientar-los a l’hora de fer quadres semblants als seus, amb formes abstractes i farcits de sentiments, molt passionals.

L’alumnat de 4t d’ESO B vam tenir l’oportunitat de descobrir els treballs d’estos artistes gràcies a la col.laboració de Jaume Gironés, que va vindre a la nostra classe i així ens en vàrem assabentar, parlant directament amb ell, sobre quina havia sigut la dimensió d’aquest treball i especialment ens va transmetre els objectius d’aquesta experiència tan bonica, a través de la qual vam poder aprendre a valorar l’art des del punt de vista artístic i filosòfic.

Autores:

INÉS MORA I ANDREA PARDO

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.