Mar i cel, sinònims de llibertat

M. QUILES, H. PIQUERAS, A. RODRÍGUEZ, F. ROMERO , L. NÚÑEZ, N. PLAMENOV, M. PERALES, M. PEREA, I. MORA, M. IBÁÑEZ i J. MUÑOZ.

Carmelina Sánchez-Cutillas va ser designada l’Escriptora de l’Any 2020 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La suspensió d’actes a causa del coronavirus han provocat la prorrogació de les celebracions, que s’estendran fins a finals d’enguany.

“La mar vivia a una badia molt gran, un dels cantons d’aquella badia que era la casa de la mar, s’anomenava la punta de l’Albir i l’altre cantó, El Morro de Toix …”. Des de sa casa d’Altea, des de Mar i Cel, encara ressona immortal, la veu d’aquella xiqueta que després seria l’escriptora rebel, bohèmia i vital que sempre portava els llavis pintats de roig i la cigarreta encesa, és Carmelina Sánchez-Cutillas, historiadora, poeta i novel.lista d’una curiositat infinita, la dona que tenia a les mans un formigueig de versos, moria a l’any 2009. Ara Carmelina continua present des de la mar i el cel de la seua infantesa, des del poble d’Altea, que tant va estimar i que serà sempre etern gràcies al seu llibre “Matèria de Bretanya”.

Aquesta escriptora que es considerava lliure, però empresonada per un marit “medieval”, ho viu tot, la guerra, la terrible postguerra i la cruel dictadura i quan arriba la democràcia i pot reclamar un espai propi, es queda fora de temps, per l’edat i les circumstàncies. Malgrat eixe context, ella és capaç de crear, en una veu pròpia i molt singular, una obra excel.lent.

Pel que fa a la seua llengua de producció literària, allà on la deixen escriure en valencià, Carmelina decidida ho farà. En l’actualitat hem de reivindicar Carmelina, no només com a autora de “Matèria de Bretanya”, sinó que hem d’obrir el prisma i reivindicar-la també com a poeta, millor que com a poetessa, com es definia ella, i també com a investigadora de la història i de la literatura medievals del nostre poble.

Aquesta dona valenta, vital, forta, rebel, però al mateix temps sensible i constreta per l’educació rebuda, va reflectir els seus sentiments i rebel·lió en els seus llibres. Una dona en un món d’hòmens, “tastaolletes i curiosa” per conéixer altres mons mitjançant la lectura, perquè per a ella els llibres eren la font de la vida.

“Matèria de Bretanya és una pura delícia literària, una autèntica exaltació del que ella considerava, “la meua xicoteta pàtria”. Amb aquesta obra va fidelitzar els lectors i va guanyar el premi Andròmina el 1975, un fet inqüestionable que mai li podrem agrair. I per això, l’any 2020, l’AVL va decidir enaltir la figura de Carmelina anomenant-la escriptora de l’any, homenatge que durarà fins a desembre de 2021 a causa de la pandèmia.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.