El coronavirus se’n duu l’últim supervivent de «la Nou»

Ana Bosch López

Rafael Gómez, veterà de la guerra civil i de la Segona Guerra Mundial, membre de «la Nou», va morir als 99 anys d’edat a causa del coronavirus. La defunció va ocórrer el darrer 31 de març en una clínica d’Estrasburg. Només quedava ell de la mítica companyia que va alliberar París dels nazis.

Rafael Gómez Nieto va nàixer Adra (Almeria), el 29 de Gener de 1921. Va participar en la Guerra Civil Espanyola a l’ Exèrcit Popular va participar en la Batalla de l’Ebre. En acabar la guerra es va exiliar a França on va ser internat en un camp de concentració. Mesos després va poder arribar a Algèria junt amb son pare, qui també havia estat reclòs en un altre camp de concentració.

Després de la invasió d’Àfrica per part dels aliats, es va allistar a l’exèrcit de la França Lliure i va formar part de la 9a companyia del Regiment de marxa del Txad, formada por republicans espanyols. «La Nou» va ser el nom assignat popularment a aquesta companyia integrada en la 2a Divisió Blindada, coneguda també com “Divisió Leclerc”.

Els 150 republicans espanyols que componien aquesta companyia van anar a l’exili quan els franquistes guanyaren la Guerra Civil, però van continuar combatent contra el feixisme durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta companyia espanyola va assolir un paper molt destacat ja que va alliberar París dels nazis, el 24 d’agost 1944. Després de la guerra, molts dels espanyols es van quedar a l’exèrcit francés, d’altres van restar com civils a França; no podien tornar a Espanya i continuaven sent exiliats polítics.

  La companyia composta per republicans espanyols va alliberar París dels nazis, el 24 d’agost 1944.

El president François ret homenatge als republicans espanyols de "La Nou"
El president François Hollande ret homenatge als republicans espanyols de “La Nou”

Els homenatges a «La Nou» van retardar-se perquè els historiadors francesos afirmaven que l’alliberament havia estat exclusivament dels francesos. Fins la caiguda del franquisme els historiadors espanyols no van poder estudiar «La Nou», tot i que es va reconéixer com una unitat que tenia una gran destresa i valor. Fou al 2004 quan a París es va retre un homenatge als espanyols de la “Divisió Leclerc”, amb una placa commemorativa al costat del riu Sena. El 2015, el jardí de l’Ajuntament de la capital francesa rep el nom de Jardin des Combattants de la Nueve”, on cada 24 d’Agost s’hi realitza una cerimònia i se celebra l’alliberament de París.

València fou capital de la Segona República (des de novembre 1936 a l’octubre en 1937), per la qual cosa l’any 2017 l’Ajuntament de València, en homenatge als republicans i en concret al valencià Amado Granell, qui comandava “la Nou” i qui va ser el primer oficial aliat en alliberar París de la ocupació alemanya, va dedicar-li una de les avingudes més importants del barri de Monteolivet. Aquella va ser una acció emmarcada dins la iniciativa municipal per llevar els símbols del franquisme i canviar el nom de 51 vies públiques amb noms republicans.

L’il·lustrador i creador de cómics de Patraix, Paco Roca, va publicar el 2013 la història de “La Nou” a través dels records de Miguel Ruiz, republicà espanyol exiliat a França. És una història apassionant i oblidada sobre l’ajuda de l’Espanya republicana a la victòria sobre el feixisme, en la Segona Guerra Mundial. El nom de la novel·la gràfica és “Los Surcos del Azar”, que ha rebut molts premis i s’ha editat ja a Itàlia, França i Alemanya.

Per a més informació:

La Nueve: Los olvidados de la victoria (Documental de TVE)

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.