Mor l’últim pare d’Astèrix i Obèlix: El dibuixant Albert Uderzo

ASUNTA TAMARIT I ADRIANA CRUZ

La història d’Uderzo és la d’un xiquet apassionat per les aventures de Walt Disney, una passió que compartia amb el seu amic Goscinny, amb qui va crear fa 61 anys el primer número d’Astèrix. Les aventures de gals i romans, que tots hem llegit, han venut més de 380 milions d’exemplars i s’han traduït a 111 llengües.

El dibuixant, Albert Uderzo creador junt a René Goscinny dels cèlebres còmics d’Astèrix i Obèlix, ha mort als 92 anys. “Albert va morir mentre dormia en sa casa d’un atac cardíac no relacionat amb el coronavirus. Havia estat molt cansat durant diverses setmanes” va informar la seua família. A causa de la crisi sanitària França ha ajornat qualsevol tipus d’homenatge a Uderzo. Però aquets dies s’ha volgut recordar que “Coronavirus” va ser un dels personatges que va aparéixer en una de les últimes històries d’Astèrix. Coronavirus és el villà emmascarat que apareix en “Astèrix a Itàlia”.

En novembre de 2017, el popular còmic francés va publicar un número titulat “Astèrix a Itàlia”, on un dels persontages, posteriorment rep el mateix nom que el Covid-19, que hui atemoritza al mon. En la “Gran Carrera Transitàlica” ingressa un cavaller, qui conduïx un vehicle lleuger arrrossegat per cavalls i que és molt aclamat per la multitud. El públic crida: ¡Coronavirus! ¡Coronavirus! ¡Coronavirus! El carro té la forma d’una àguila daurada i té una mascareta del mateix color.

Es tracta d’un cavaller d’una popularitat inusitada, al costat d’ell Astèrix i Obèlix, qui també competixen en la carrera, estan bocabadats davant el seu adversari i el comportament dels espectadors. Bifidus, el representant de Julio César, anuncia: “El vencedor s’emportarà la Copa Transitàlica, símbol de l’esplendor de les nostres meravelloses vies romanes”. I Coronavirus avança veloçment. Al llarg de la carrera, els gals tenen nombrosos problemes i van darrere de l’adversari romà, però quasi arribant a la meta, el misteriós cavaller de la màscara daurada té un accident. Finalment Astèrix i Obèlix són els guanyadors i Coronavirus accepta la derrota.

La paraula coronavirus s’ha integrat en el nostre vocabulari en estos últims dies com una de les més utilitzades, però ja s’usava fa diverses dècades per a referir-se a un virus de la família Orthocoronavirinae, a què també pertany el virus que està infectant a tota la humanitat.

Tant de bo la realitat superara la ficció i poguérem véncer ràpidament al nostre enemic!

El començament de la carrera d’Uderzo

Uderzo s’interessà per primera vegada en el món del còmic quan va descobrir Mickey Mouse. Després convençut del talent d’Albert, el seu germà el va encoratjar a treballar com a dibuixant. En 1941,va decidir reunir-se amb el seu germà en un poble de la regió de Bretanya, Les Villages, on va descobrir un paisatge meravellós. Aquest va ser el poble en el qual s’inspirà Uderzo per a unicar la història d’Astérix. En 1951, mentre treballava per a l’agència de premsa Internacional Press, Uderzo va conéixer a René Goscinny, una trobada que ell mateix va qualificar de “primordial i decisiva”. De la mateixa forma, anys després, René Goscinny explicà que va ser un encontre crucial, després de parlar dues hores decidiren treballar junts. I així va començar la seua llarga i exitosa carrera en el món del còmic. Uderzo s’ocupava principalment del dibuix i Goscinny del guió, treballaven conjuntament fins al punt de dir que el considerava el seu germà quan Goscinny va morir en 1977. Uderzo es va submergir en un període de profunda tristesa fins que va anunciar continuar amb l’obra que tenien en comú. Posteriorment, quan va decidir jubilar-se en 2011, Didier Conrad i Jean-Yves Ferri s’ocuparen de crear les aventures d’Astèrix sota la seua supervisió. La mort de l’últim “pare” d’Astèrix podria suposar la fi d’aquesta increïble saga, com va declarar en el seu dia Uderzo: “No vull deixar Astèrix en altres mans, després de la meua desaparició. No vull córrer el risc d’estropear-ho tot”.

El guionista René Goscinny (dreta) i el dibuixant Albert Uderzo (esquerra).
El guionista René Goscinny (dreta) i el dibuixant Albert Uderzo (esquerra).
Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 0
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.