“Reduir l’impacte del canvi climàtic està a les nostres mans”

Entrevistem Marta Ferri Llorenç, física i meteoròloga d’AEMET-València
Autors: Sofía Barber, María Isabel Helguera, Abigail Elvir, Areli Váldez y José Alberto Castellanos

El passat dia 23 de gener, vam visitar la seu de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a València. Allà ens van explicar quins són els aparells que utilitzen per a la predicció meteorològica i ens van advertir de les conseqüències del canvi climàtic. A més, vam tindre l’oportunitat d’entrevistar la meteoròloga Marta Ferri Llorenç. Ací l’entrevista.

Què i on ha estudiat?

Vaig estudiar Física a València.

Què la va motivar per decidir ser meteoròloga?

Des de xicoteta em va interessar la meteorologia i em fascinaven els núvols.

Quina és la feina que fa a AEMET?

Treballe en el sistema bàsic d’informàtica i el desenvolupament de models.

Quants anys fa que existeix la delegació d’AEMET?

Aquesta delegació ha tingut tres seus: La Nau a la República, a Vivers durant la Guerra Civil i aquesta des de 1941.

Aleshores, per a ser meteoròleg és necessari ser físic?

No, no cal fer cap carrera en concret, sinó que s’accedeix per oposició. A més, no hi ha interins, perquè es tracta d’un cos específic de l’administració. Tot i així, encara que haver fet física no és un requisit, sí que és de gran ajuda per a aprovar l’oposició, encara que també tinc companys biòlegs. Per la qual cosa, allò important és que t’agrade la meteorologia si vols estudiar-la.

Quins avanços hi ha hagut en l’estudi de la meteorologia?

Moltíssims, sobretot pel que fa als avisos de meteorologia. Tindre accés a aquests avisos és molt important. De fet, en el passat no era possible fer totes aquestes prediccions per falta d’innovació tecnològica. Per la qual cosa, no es podien prendre mesures prèvies i ocorrien moltes més desgràcies. També han avançat molt els models de predicció i el nombre d’observacions, imprescindibles en meteorologia.

De vegades les prediccions són inexactes, quins factors determinen les prediccions?

Cert, no hi ha res exacte, però hi ha prediccions més fiables que altres. Es poden fer prediccions amb deu dies d’antelació quasi perfectes. No obstant això, el temps atmosfèric és un sistema caòtic que no segueix cap norma. Les prediccions poden ser molt fiables depenent de la situació geològica que hi haja. Per aquestes raons, per poder fer prediccions són necessàries 24h de treball. També comptem amb l’ajuda de molts voluntaris que col·laboren en aquesta tasca. Un altre aspecte molt important per assegurar la fiabilitat de les prediccions són les imatges que projecten els satèl·lits.

Com ha afectat o està afectant el canvi climàtic a la ciutat de València al llarg d’aquests últims anys?

Com hem pogut comprovar, ha afectat en la pujada de les temperatures i els comportaments extrems del clima. Ja hem patit tres temporals. Però no sols la ciutat de València s’hi ha vist afectada, sinó que és un problema global. I, tot apunta, que aquesta fenòmens extrems continuaran produint-se.

Quin creu que ha estat el factor perquè la gent prenga consciència del canvi climàtic?

El factor decisiu ha estat que ara tots veiem quines són les conseqüències i que açò que està passant no és normal. Ara, malauradament, la gent veu que les prediccions que es feien fa 20 anys sí s’estan donant.

Cal reduir el CO2 i no malbaratar els recursos que tenim, com l’aigua.

Quines mesures per canviar el canvi climàtic pensa que de veritat farien un canvi real?

Crec que cal reduir el CO2 i no malbaratar els recursos que tenim, com l’aigua, tan escassa a la zona de València. Tot i així, cal anar més enllà. La reducció de les emissions de CO2 no és l’única solució, sinó que s’ha d’estudiar la manera d’eliminar la concentració de 400 partícules de C02 de l’atmosfera, perquè la seua permanència és de 85 anys. Reduir i regular el consum és la responsabilitat que hem d’assumir a nivell particular. A més a més, caldria restringir-se l’aigua, sobretot en les zones del Mediterrani. Prendre consciència de la importància d’aquest recurs és fonamental

Quina actitud haurien de prendre els polítics?

Haurien de prendre’s seriosament la situació, igual que nosaltres i tota la societat, per prendre mesures d’una vegada per totes. Els acords establerts a la Cimera del Clima no són suficients.

Falta tecnologia o recursos financers?

Ara mateix, hi ha una gran inversió en el camp de la meteorologia, perquè la seua importància, per sort, està reconeguda.

Creu que estem a temps de revertir la situació?

De revertir no, el canvi climàtic es produiria estiguérem o no. El problema és que la nostra societat està accelerant aquest canvi. Així doncs, no es pot revertir, però sí formalitzar-lo.

Per finalitzar, quines conseqüències ha tingut la borrasca Glòria a València? Pensa que el canvi climàtic guarda relació amb aquest fenomen?

Glòria, com hem pogut comprovar de primera mà, ha causat inundacions en molts punts, fortes ràfegues de vent, temporals, arbres caiguts, morts… Abans no hi havia aquests canvis tan sobtats i extrems. Està a les nostres mans posar el nostre granet d’arena.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.