La música, una medicina en temps de quarantena

Pilar Resurrección

Des que es va proclamar l’estat d’alarma amb el consegüent confinament per la quarantena, hem pogut observar que la música s’ha convertit en un element indispensable, i diria encara més, vital per al nostre dia a dia. Nombroses estan sent les manifestacions musicals per tot arreu i estem creant paisatges sonors on cadascú puga encontrar el seu lloc de ressonància.

Als primers moments de confinament, cantants d’òpera, de rock, Djs, instrumentistes de música tradicional, estudiants de Conservatori, amb l’anhel de públic, oferien concerts des de sa casa. El balcó es  convertia per uns moments en escenari de les seues interpretacions, i el pati de llums, en pati de butaques on un públic  entusiasta i necessitat d’entreteniment, gaudia de la música en directe.

Prompte el públic deixà de ser públic i tots i totes es convertírem en intèrprets, entonant a l’uníson el Resisteré, I will survive, Sobreviviré. Feien acte de presència les anomenades “Cançons de Poder”. Cançons familiars que formen part de la memòria col.lectiva i que en un moment determinat es converteixen en invocació d’una intenció. En aquest cas, la intenció era ben clara: vèncer la COVID-19. Són, per tant, una  important font de fortalesa i de valor, que ens ajuda a mantenir alt l’estat d’ànim i fer front a situacions d’angoixa i estrès. Havíem deixat de ser mers consumidors musicals, per a convertir-nos en creadors.

De sobte, se n’adonem que tenim necessitat de fer música, de cantar, que la música està dins nostre, està al nostre ADN, als nostres gens. “No paro de decirle a mi hijo que deje de cantar y yo hago lo mismo” escriu una persona en Diari d’una Quarantena de Talents JDG.

La musicoterapeuta Christine Stevens afirma que som música. Les últimes investigacions en psiconeuroimmunologia demostren que el ritme reforça el sistema immunitari a nivell cel.lular. Sabent açò, podem entendre per què a l’època de la Peste Negra sorgiren per tot arreu les Danses de la Mort, balls on la Mort personificada dialoga individualment amb personatges de totes les capes socials mentre estos a dures penes poden moure’s. Seguidament apareixen calaveres tocant instruments de percussió: tambors, sonalls i xilòfons i amb sons eixordadors fan ballar als vius fins l’extenuació en una dura batalla contra la Mort. També a esta època naix la Tarantel.la al sud d’Itàlia, un ball frenètic, tocat per tambors, xiulets i flautes que es ballava per a curar un trastorn del sistema nerviós provocat per la picadura de la taràntula, o la Folia d’origen portuguès que es ballava per a combatre les malalties mentals també a ritme de tambors i sonalls.

Dibuixos de Hans Holbein i gravats de Lükelburger pertanyents al llibre Les imatges i aspectes detallats de la Mort de 1538.

Hi ha investigacions científiques i musicals entre les que destaquen les de Barry Bittman que estudien l’efecte terapèutic de la música. Segons Bittman, quan fem música podem desactivar els detonants genòmics relacionats amb l’estrès. Hi ha, per tant, un patró d’activació i desactivació. És tan important allò que activem com allò que desactivem. La teoria psicològica dels estats simultanis indica la impossibilitat d’experimentar dos estats oposats al mateix temps. Este principi d’activació/desactivació de la música el podem utilitzar per a activar estats d’ànim d’alegria i desactivar tristesa; desactivar el “jo” i activar el “nosaltres” en moments de solitud i aïllament.

És precisament en estos moments d’aïllament quan estan sorgint iniciatives de les Agrupacions Virtuals on membres d’un cor, orquestra o banda canten o toquen en conjunt desafiant la distància física, fent sentir a cadascú pertànyer a una comunitat. L’Orfeó Donostiarra canta l’Hallelujah de Leonard Cohen,  la Coral Sant Jaume versiona Te Amaré de Miguel Bosé, l’Orquestra Filarmònica de Nova York interpreta Bolero de Ravel, el International Opera Choir canta “Va pensiero” de la ópera Nabucco de Verdi, i tants i tants exemples més.

Segons Stevens la música no sols té un valor estètic d’entreteniment i diversió, sinó també terapèutic  on no sols transforma al que interpreta sinó al que escolta.  Es pot oferir música als demés com a medicina per al cos, la ment i l’ànima. Amb una intenció i una direcció clares, la música estarà invocant un propòsit. Així sembla que ho ha entès La Capella de Ministrers  que, a través de la seua Fundació Cultural, ha impulsat www.musicamable.com projecte que es defineix  com a solidari i integrador que apropa la comunitat musical a persones que ho necessiten amb una atenció personalitzada.

Els aborígens australians creuen que els Creadors canten als vius deixant petjades i camins sonors amb les anomenades Songlines  que serveixen com a instrument de navegació per a recórrer els immensos deserts australians. Així doncs, en aquest temps de quarantena, les cançons inspiradores que ens arriben al cor i ens emocionen d’alguna manera o altra, ens poden servir com a guia per a recórrer aquest desèrtic i vast paisatge de la pandèmia. És un bon moment per a regalar música i vibrar.

Comparte la noticia en tus redes
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Un comentario en “La música, una medicina en temps de quarantena

 • el 22/04/2020 a las 7:42 pm
  Permalink

  Comentario de texto del Artículo Musical

  -En este breve artículo se cuenta y verifica como la música está ayudando a la gente en cuarentena, tanto en forma de entretenimiento como de forma más psicológica.
  Se ha demostrado científicamente como la música puede hacer que tu estado de humor varíe.
  Por eso están diciendo que la música está ayudando a la gente en esta situación, países como Italia están teniedno conciertos dados por gente en su casa y eso a la gente le está ayudando mucho.
  Es un artículo muy interesante y que te ayuda a ver la música desde otra perspectiva.

  Respuesta

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.