Són els virus enemics?

Per Andrea Merlos

Tots tenim por de posar-nos malalts, però el que no hem pensat és en que realment els bacteris i sobretot, els virus, estan molt presents en el nostre dia a dia. Fins i tot, hi ha una possibilitat de que els que ens afecten al llarg de la nostra vida, romanguen dins de nosaltres. En això es basen els avanços en el camp de la virologia i pels quals, els biòlegs estan sorpresos.

Els virus són partícules formades per àcids nucleics (ADN o ARN) i una envoltura de proteïnes anomenada càpside. La majoria són de tamany submicroscòpic i és necessari utilitzar microscopis especials com els electrònics. El gènere més gran s’anomena “Pithovirus” i arriba a 1.5 micròmetres (0.0015 míl.limetres). D’altra banda, un dels més menuts és el “Circovirus porcí”, que a soles mesura 17 nanòmetres (0.017 micròmetres). També son molt diversos en les seues formes, sent les més comunes l’ helicoidal, la polièdrica, l’esfèrica i altres més complexes com els bacteriòfags. Els virus es reprodueixen replicant el seu material genètic en cèl.lules sanes, infectant-les i “reprogramant-les” per a poder reproduir-se amb els mecanismes de la cèl.lula hoste.

En un recent descobriment, els biòlegs han trobat que al nostre organisme hi ha una quantitat de 380 bilions de virus, aproximadament 10 vegades més que de bacteris. S’ha demostrat que no tots els virus són perjudicials per a nosaltres, sinó que alguns sols conviuen dins del nostre cos i fins i tot, arriben a combatre altres malalties. Si ens parem a analitzar de què està fet l’ésser humà, ens adonarem de que som, en realitat: un gran hàbitat per cèl.lules, bacteris, fongs i virus que hi ha en qualsevol part dins dels nostres sistemes i aparells. Des de que naixem, ja són presents, i altres els adquirim conforme anem creixent.

El sistema immunitari té un paper crucial defensant-nos d’éssers tan perjudicials com inofensius. Quan s’afebleix, s’ha demostrat que el número de virus presents augmenta significativament, i també som més vulnerables. La COVID-19 és un perfecte exemple per a demostrar-ho. Majoritàriament, les persones a qui els afecta més aquest virus, són individus amb el sistema immunitari més feble o que pateixen altres afeccions respiratòries. De totes maneres, no tot és negatiu. Els científics estan averiguant alguna forma de poder utilitzar alguns dels bilions de virus que tenim al nostre favor. Encara no es sap com, ni quan es podrà realitzar aquest tipus de pràctiques, però del que hem de ser conscients, és que la investigació mai es deté.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.