Un 9% de desocupats més a causa del coronavirus

La crisi del coronavirus s’emporta per davant un nombre històric d’ocupacions en el pitjor març de la història
Raquel López i Andrea Merlos

La crisi del coronavirus ha tingut un impacte devastador sobre l’ocupació del nostre país en l’últim mes de març. Des que es va declarar l’estat d’alarma, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social es va reduir en 833.979 persones i la xifra de persones en l’atur va ascendir en 302.265, un 9,31% més que el mes de febrer. És important tenir en compte que tant la dada d’aturats com la d’afiliats no recull l’impacte dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), ja que les persones afectades per aquests processos continuen figurant com a cotitzadors i no són parats perquè no han perdut l’ocupació . En total, els serveis públics d’ocupació haurien autoritzat prestacions per a 620.000 afectades per ERTO, de les quals 98.000 es van presentar l’últim dia del mes passat. Així doncs, aquestes són les pitjors dades de març registrades en la història d’Espanya.

Atur març 2020

 

La crisi del coronavirus s’acarnissa amb la construcció i els sectors vinculats al turisme 

En declarar-se l’estat d’alarma i, posteriorment, prorrogar-se amb l’ordre de tancament dels establiments que no en són imprescindibles, molts negocis han quedat sense ingressos. Això ha provocat que, per tal de reduir les pèrdues, hagen acomiadat els empleats que ja no eren necessaris o els hagen sotmés a un ERTO.

 Llevat de la sanitat, pocs són els sectors que no estan sent afectats per aquesta crisi. Són especialment els sectors com l’hostaleria, la construcció i les activitats administratives. La primera és una branca molt vinculada al turisme, sector que també està sent greument impactat pel coronavirus. Les Falles, la Setmana Santa i el començament del bon temps sol beneficiar  l’ocupació en sectors com la construcció i especialment el turisme, que normalment per aquestes dates es prepara per a la temporada alta. Però amb l’arribada del virus, que fa impossible el desplaçament i que ha fet tancar establiments, aquestos sectors no estan sent afavorits i per tant s’acomiada  la gent que no serà necessària en eixos llocs de treball. De la xifra d’ocupacions evaporades en l’últim mes, 613.000 corresponien a treballadors temporals. La resta són principalment indefinits i autònoms, encara que el president del govern, Pedro Sánchez, ja ha anticipat que tota la indústria com la construcció podran continuar operant en l’estat en el qual es trobaven inicialment abans del 30 de març, a partir de Setmana Santa.

Si ens aturem a analitzar les xifres més pròximes facilitades per Labora Servei Valencià d’Ocupació i Formació– , la desocupació també hauria crescut notablement als nostres barris.  L’oficina de Labora, del carrer Vila Barberà, és la que atén els sol·licitants d’ocupació dels barris corresponents al districte postal 46017, entre d’altres. Segons les dades publicades, els demandants actius desocupats inscrits en aquesta oficina de Labora s’haurien incrementat en un 9,2% respecte del mes de febrer. Els sectors més afectats per l’atur, en aquest cas,  serien la construcció (amb un increment del 21%), els serveis (sumant un 8,9% més) i la indústria (on puja un 6,7%).

La construcció, els serveis i la indústria serien els sectors on s’han destruït més llocs de treball.

En el conjunt de la ciutat de València n’hi hauria 58.318 desocupats actius, el que suposa 5.120 més que al mes anterior (un 8,8% més). A la ciutat, també és la construcció el sector que encapçala la destrucció d’ocupació (amb un 16’9% d’aturats més), seguit dels serveis (un 9,1% més) i la indústria (on puja el 6,3%).

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, n’hi hauria 401.827 persones desocupades, un 8,9% més i el repartiment per sectors seria una mica diferent al descrit per a la ciutat de València, amb la construcció al capdavant (un 18,56% més), seguida de la indústria (amb un 9,5% més) i els serveis (sumant un 8.46%).

El govern d’Espanya repartirà 200.000 milions d’euros per paliar els efectes de la pandèmia

El president del Govern, Pedro Sánchez, ja ha anunciat la segona tanda de mesures econòmiques, socials i laborals. Sánchez, en la roda de premsa posterior, va detallar que l’Executiu mobilitzarà el 20% del PIB espanyol per a paliar l’impacte econòmic i social de la crisi del coronavirus. És la major mobilització de recursos econòmics de la història recent d’Espanya, segons el president. El Govern posarà a disposició 100.000 milions per avalar empreses i establirà una moratòria per a les hipoteques, especialment per a les persones amb més dificultat i que no es troben treballant. 600 milions seran destinats a prestacions bàsiques, com ara els serveis socials de les comunitats autònomes i associacions de col·lectius vulnerables. L’impagament per pèrdua d’ingressos familiars de serveis essencials com l’aigua, gas o llum, no podrà suposar la interrupció del subministrament per part de les companyies . Els autònoms, un dels grups més afectats econòmicament, podran rebre una prestació per cessament d’activitat. A més, els treballadors temporals que van acabar contracte durant la crisi del coronavirus tenen el dret a una compensació per desocupació de 440 euros. Per últim, els treballadors en general tindran dret a reduir la seua jornada sense ser sancionats o despatxats i, a més, si bé es faciliten els ERTO, es prohibeixen els acomiadaments que al·leguen com a causa el coronavirus.

Què diuen els sindicats, la patronal i els autònoms?

Les mesures preses pel govern de l’Estat Espanyol han suscitat opinions molt diverses. Algunes veus contràries argumenten que aquestes decisions poden acabar amb les PYMES Petites i Mitjanes Empreses– ; d’ altres, però, es manifesten favorables, perquè consideren que suposa una defensa dels llocs de treball. 

Sindicats, patronal i autònoms, valoren de manera molt diferent les accions del govern per fer front a la situació creada per la pandèmia.

Les associacions empresarials, com la CEOE i la CEPYME, consideren que prohibir els acomiadaments pot causar un efecte totalment contraproduent i que serà molt perjudicial per a l’equilibri econòmic, mentre que els sindicats es mostren en general favorables a les mesures impulsades pel govern de Sánchez. Ara bé, al sector de la sanitat, que lluita en primera línia contra la pandèmia, els sindicats mèdics no deixen de denunciar la falta de recursos i personal als centres hospitalaris. 

Per la seua banda, des de la patronal dels autònoms, reclamen que falten mesures per aquest col·lectiu. A El Juande hem conversat amb Rosa, treballadora autònoma d’una gestoria, que ens ha ofert una visió més propera sobre la crisi. Veu insuficients les mesures desplegades pel govern ja que ha obligat els autònoms a satisfer les quotes del mes de març sense tindre en compte la manca d’ingressos patida durant la darrera quinzena. Ens assegura que molts dels autònoms encara no s’han recuperat de la gran recessió de 2008 i aquesta crisi els ha agafat sense estalvis: “molta gent ha de triar entre pagar menjar per a la seua família o pagar el lloguer o la llum, perquè no els hi arriba”. Això es veuria reflectit en una situació paradoxal on la seua gestoria té un gran volum de treball però es troba mancada d’ingressos: “En no tindre treball els meus clients, no poden satisfer les quotes de la gestoria. Em trobe que tinc més treball que mai, assessorant-los; però de diners, molt menys. Per exemple, ara tenim un munt de qüestions relatives als ERTO que he de resoldre”. Aquest treballador autònom creu que la recuperació serà “llarga i lenta”, i que moltes coses canviaran, com ara, l’increment del treball telemàtic.

El profund impacte d’aquesta crisi mostra diferents facetes: sanitària, econòmica, empresarial i social. La quantitat de desocupació s’ha disparat, així com les pèrdues econòmiques i seguiran augmentant al llarg d’aquests mesos, principalment, als sectors vinculats al turisme, com l’hostaleria. Encara que és impossible prevenir tot el que passarà, sembla que les mesures del govern no podran evitar una recessió, que s’estima curta i severa, seguida d’un possible repunt econòmic que afavorirà una recuperació sòlida al 2021.

Comparte la noticia en tus redes
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.